17 de set. 2012

Any zero, Democratic Kampuchea

L'abril de 1975, els khmer Rouge, amb Pol Pot al capdavant, van arribar al poder a Cambodja establint un règim de terror que duraria tres anys i vuit mesos. Durant aquest període 3 milions de persones, d'una població de vuit milions, van ser assassinades. Un dels eslògans de Pol Pot era, millor matar un innocent per error que deixar lliure un enemic per error.

 Van prohibir la religió, el comerç, i l'educació. Be, de fet ho van prohibir gairebé tot. Van buidar les ciutats obligant a la població a anar a treballar al camp com a esclaus.

Presó de Tuol Sleng
Van reconvertir l'escola Tuol Sleng en un centre de tortura. La visita posa els pèls de punta i t'encongeix el cor. Sóc incapaç de posar en paraules les tortures que infligien aquí.




El simple fet de ser un intel·lectual, o semblar-ho (com portar olleres), tenir estudis, o saber llengües eren motius suficients per torturar a algú. Els torturàvem fins al punt que les víctimes acabaven reconeixent delictes que no havien comès i detalant a altres que tampoc havia fet res o que ni tan sols coneixien. Quan ja no els quedava un alè, els traslladaven als Killing Fields de Choeung Ek, els mataven i els enterraven en fosses comunes.
Killing Fields

A principis de 1979, els tancs vietnamites van "alliberar" Phom Penh i els Khmer Rouge es van refugiar al nord, a la frontera amb Tailàndia. Des de la jungla, Pol Pot va continuar liderant als Khmer Rouge vint anys més. L'any 1987 va ser posat en arrest domiciliari i va morir un any després a l'edat de 82 anys.

Si en voleu saber més llegiu The killing Fields de Sydney Schanberg.




1 comentari:

Emma ha dit...

Princess, aquests dies trobaràs al web de tv3 a la carta el docu de la Peng Phan penjat. El van emetre divendres passat al 33. No t'el perdis! Quina envejota fas... Petunarrussssss