11 de nov. 2011

Val un Potosí

Avui Potosí celebra els 201 anys de l'aixecament que va tenir lloc en aquesta ciutat contra el domini espanyol. La sublevació de 1810 no va tenir èxit i els seus promotors van ser perseguits. En homenatge a la valentia d'aquests homes, el 10 de novembre es "feriado" a tot el Departament de Potosí. La celebració consisteix en un seguit de desfilades d'estitats, associacions, escoles i col·lectius diversos, que s'allarguen tot el dia. També concursos, actuacions musicals i molt molt moviment al carrer.




El president Evo Morales també s'ha deixar veure en les celebracions malgrat que aquí no gaudeix de gaire bona premsa. Pel que m'han dit, el Departament de Potosí aporta molt a l'Estat i rep poc (us sona?).


La ciutat de Potosí es va fundar l’any 1545 després del descobriment dels jaciments de plata del Cerro Rico, i es va convertir en la més gran i mes rica de Sud-Amèrica i del món. Durant el període de colonització espanyola (1545-1825) es van extreure tones i tones del ric metall. La llegenda diu que amb tota la plata extreta es podia construir un pont que unís Bolívia i Espanya. Esclaus indígenes i africans van treballar a les mines en condicions infrahumanes. Es calcula que hi van morir uns 8 milions. 

El Cerro Rico al fons
Actualment es continua explotant el Cerro Rico, però la plata escasseja, s'extreu sobretot estany i tungstè. La majoria de turistes arriben a aquesta ciutat amb la idea de fer un tour per les mines i visitar al Tio. El Tio és una mena de dimoni a qui els miners rendeixen culte per tal que els protegeixi dins la mina. Si en voleu saber més, no us perdeu el documental "La mina del diablo" (2005) de Kief Davidson i Richard Ladkani, que explica la historia de dos nens que treballen a la mina.

Potosí està a més de 4.000 metres sobre el nivell del mar i fa un fred que pela.
 
 




Plaza 10 de noviembre

La Casa de la Moneda

1 comentari:

El viatge dels Rodamons ha dit...

Buf, qué dura la història de Potosí!